Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A G3 (Gewehr 3) a Spanyolországi CETME (Centralo de Estudios Tecnicos de Materiales Especiales) által kifejlesztett és a Németországi Heckler & Koch közreműködésével gyártott 7,62 mm-es gépkarabély.

 

Történet

A G3 gépkarabély története a második világháborúig nyúlik vissza. A háború végén a mérnökök egy olyan fegyver kifejlesztésén dolgoztak, ami olcsó, nem igényel bonyolult gyártástechnológiát és anyagokat, megbízható, de nem feltétlenül hosszú élettartamú. A görgőkkel késleltetett tömegzár prototípusán az oberdorfi Mauserwerke mérnökei dolgoztak, de a Sturmgewehr 45 gyártására a háború végéig nem került sor. A Mauserwerke tervezőmérnöke Ludwig Vorgrimmler a háború után a CETME kutatóintézetben folytatta a késleltetett tömegzár tökéletesítését.
A prototípus kifejlesztése után a spanyol kormány az oberdorfi Heckler & Koch GMBH-t kérte fel a fegyver gyártásának megszervezésére. Németország hadserege, a Bundeswehr, a fegyvert 1959-ben G3 jelzésel állította hadrendbe.

Szerkezeti kialakítása

A fegyver késleltett tömegzáras kialakítású, a lövés során a csőben uralkodó gáznyomás hatására fellépő erő hat a zárt állapotú zártömbre, amely a gőrgőkön keresztül elmozdítja a záróéket, ami rövid hátramozgás után magával vonja a zártömböt. Amikor a zártömb elkezdi a hátrafelel mozgást, a lövedék már elhagyja a fegyvert, a töltényűr nyomása visszaesik a légköri nyomás szintjére, a zártömbe épített hüvelykivonó üríti a töltényűrt, a zártömb hátranyomja a kakast, a zárvezető előre mozog a tárból a legfelső töltényt a töltényűrbe tolja és a görgőket a tok üregébe kényszeríti. Sorozatlövésre állított fegyveben a lövési folyamat addig ismétlődik, amíg töltény van a tárban vagy a lövész el nem engedi az elsütőbillentyűt.

 

 

Heckler & Koch G3
G3a3.gif

Típus gépkarabély
Ország Flag of Germany.svg NSZK
Alkalmazás
Alkalmazás ideje 1959-től
Használó ország ld. alkalmazó országok bekezdést
Háborús alkalmazás Vietnami háború, Öbölháború
Műszaki adatok
Űrméret 7,62 mm
Lőszer 7,62 × 51 mm NATO
Tárkapacitás 20 db szekrénytárban
Működési elv késleltetett tömegzáras
Tömeg 4,25 kg kg
Fegyver hossza 1025 mm mm
Csőhossz 450 mm
Elméleti tűzgyorsaság 500–600 lövés/perc
Csőtorkolati sebesség 800 m/s
Irányzék típusa nyílt, diopteres