Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rádiókommunikáció taktikai környezetben

 

A hadseregek azóta küzdenek tevékenységeik koordinálásának problémájával, különös tekintettel a látótávolságon kívül eső egységekkel, amióta a szervezett harci eseményekre volt szükség, egészen a bunkóval hadonászó őseinkig.
A hordozható rádió feltalálása a 20ik század közepén lehetővé tette, a nagyobb egységek (szakasz, osztag és a felett) számára az egymással való kommunikációt. Ez lehetővé tette a koordinált akciók kivitelét nagyon nagy területen, akár kontinenseken át is. Hamar nyílván valóvá vált, hogy a harc hevében, alapos protokollok betartása nélkül a kommunikáció gyorsan sorozatos félreértésekbe és értelmetlenségbe fullad.
Ez a probléma még jelentősebbé vált, amikor a rádiók annyira kicsik, egyszerűk és olcsók lettek, hogy a kommunikációs lehetőség minden katona számára elérhetővé vált. A harc személyes természete szakasz és raj szinten, ahol az egyéni katonát szinte semmi sem védi az akció frenetikus ütemétől és energiájától, az üzenetküldés és fogadás önmagában is elég lehet, hogy túltöltse az érzékeket.

Protokoll:

Az idők folyamán egy olyan protokoll alakult ki, amely lehetővé teszi akár az egyedi katonának is, hogy hatékonyan kommunikáljon rádión keresztül, még a legrosszabb tűzharcban is. Míg a rádió protokoll részleteiben változik országról országra, és még akár egységről egységre is, van néhány alapvető előírás, amelyek mindenhol megtalálhatóak.

- Gondolkodj, mielőtt beszélsz: Fontos, hogy tudd, mit fogsz mondani, mielőtt bekapcsolod a mikrofont.
- Fogd rövidre és egyszerűre: Komplex, terjengős kommunikációt rádión keresztül kerülni kell. Az üzenteknek egyszerűknek és lényegre törőknek kell lenni.
- Használj megszakításokat: nem szabad elfelejtened, hogy jelezd a többieknek, ha befejezted a beszélést, hogy a közbeszakítások és korai visszajelzések elkerülhetőek legyenek.

Az ezután következő része az írásnak egy alapvető protokollt ír le, az Amerikai hadseregben használt alapján. Minden részlete egy tipikus rádió beszélgetésnek ki lesz elemezve, csakúgy, mint számos „különleges eset", amellyel bárki könnyen találkozhat. A cikk nagy részében olyanokra koncentrál, amelyek paintballban vagy airsoftban hasznosak lehetnek, így az olyan esetek, mint tüzérségi csapás vagy légi támogatás kérése nem lesznek tárgyalva.

Beszélgetés kezdeményezése:

Amikor valaki rádión szeretne beszélni, fontos, hogy jelezze kinek beszél, valamint ő maga kicsoda. Továbbá, miután befejezte a beszélést, jelezze azt. Hogy jelezze a mondat végét, valamint hogy várja a visszajelzést, az Over (Vége) szót használja (természetesen kerülni kell ennek a kifejezésnek a használatát bármilyen más helyzetben a beszélgetés folyamán, mert zavarodást okozhat). Tehát egy alapvető, egyszerű üzenetváltás valahogy így nézne ki:

-Alfa Egyes, itt Bravó Hatos. Vége.

Ez a példa tartalmazza egy üzenetváltás összes szükséges elemét. A, itt B. Vége. Általában az említett példát egy üzenetváltások sorozatának bevezetésére használják. Amikor Bravó Hatos beszélni szeretne Alfa Eggyel, tudnia kell, hogy Alfa Egyes figyel-e. Ez a rövid mondat továbbá jelzi a többi, azonos csatornán lévő embernek, hogy nem kell a beszélgetésre figyelniük, folytathatják amit csináltak, és csak a beszélgetés végére kell figyelniük.

Amikor Alfa Egyes hallja az üzenetet, válaszol, jelezve, hogy hallotta Bravó Hatot, és tudja folytatni a beszélgetést.

-Itt Alfa Egyes. Vége.

Most, hogy Bravó Hatos tudja, hogy Alfa Egyes hallja őt, elkezdheti a beszélgetést.

Gyors beszélgetés

Mint a korábbiakban említettük, az üzeneteket rövidre és lényegre törőre kell fogni. A beszélgető célja, hogy a beszélgetés minél gyorsabban lezajlódjon, hogy a csatorna szabaddá váljon, amint lehet, hogy mások is használhassák. Ezen kívül, hiszen a tűzharcok általában gyorsan befejeződnek, az információt minél hamarabb közölni kell, hogy maximalizálhassuk a reagálási időt.

Egy nagyon rossz rádióbeszélgetés példája:

Alfa Egyes, itt Bravó Hatos. Igen...ööö...Van itt egy pár ember nálam, azt hiszem talán rosszfiúk. Most éppen...............azt mondanám körülbelül 40 méterre lehetnek tőlem 11 órára, neked 12-re vagy ilyesmi. És vannak úgy körülbelül, talán .........6.........vagy 10-en. Úgy látom, felétek mennek. Talán picit vissza kéne menned, és akkor mi lőhetjük őket, hogy lelassuljanak vagy valami. Vége.

Amint lehet látni, ez a fecsegő, szünetekkel tarkított üzenet lassú, és tele van lehetségesen zavaró kijelentésekkel. Jobb megoldás lenne, ha az üzenet küldője várna pár másodpercet (amelyeket amúgy is elveszteget az első példában), hogy összegyűjtse gondolatait, egy tömör, könnyen érthető kijelentésbe. Mint így:

-Alfa Egyes, itt Bravó Hatos. Figyelem. 5-től 10 lehetséges ellenség 40 méterrel előttetek irányotokba mozog. Húzódj vissza 10 métert a szárnyunkra, hogy fedezhessünk. Vége.

Az előbbi példa értelme ugyanaz volt, csak egy nyugtázható, értelmezhető formában. A „Figyelem" példája a mondanivaló jelentősségének kihangsúlyozására. Ez tudatja Alfa Eggyel, hogy számukra fontos, azonnali cselekvést igényelő információk következnek. A mutatóban a végén további hasonló figyelmeztető kifejezések találhatók.

Alfa Egyes, ezt hallva, és úgy döntve, hogy nem vitatkozik, hogy talán Bravó Hatnak kéne előre jönni 10 métert, követi a tanácsot, és visszavonul. A válasza ilyen lehet:

-Hatos, Egyes. Visszaolvasom, 5-től 10 ellenség. 40 méterre előttünk. Visszavonulunk a szárnyatokra. Értettem. Vége.

Több dolog is feltűnhet itt. Alfa Egyes mindkettőjük nevét egy szóra rövidítette. Alapvetően, miután a beszélgetés elkezdődött, és a többi, csatornán lévő egység tudja, hogy nem hozzájuk beszélnek, a résztvevők elkezdhetik rövidíteni neveiket csak az egyedi részére. Ebben az esetben a Hatos és az Egyes az egyedi rész az ő szintjükön. Egyikük sem akar bárkit a Bravó vagy Alfa csapatban összezavarni, ezért elhagyják azt a részt.

Továbbá, Egy visszamondta a kritikus információt. Miután Bravó Hatos feltehetőleg már megértette a helyzetet, Egyes csak azt jelzi Hatosnak, hogy jól értette a részleteket. A kijelentés „Visszaolvasom..." ennek jelzése. Jelentése „a következő dolgok, amiket mondok azok, amiket tőled Vettem az előzőkben".

Ezen kívül, Egyes azt mondta „Értettem". Ennek a kifejezésnek az értelme „megkaptam az üzenetedet, megértettem, és végrehajtom".

Egy másik visszaigazoló kifejezés (és gyakran rosszul használt) a „Vettem", aminek jelentése „megkaptam ez üzenetedet, és megértettem".

Egy kis kitérő: a Hollywoodi II-ik Világháborús filmekben gyakran hallható kifejezés „Roger Wilco Over and Out", értelmetlen mondat. Szó szerinti fordításban a kapós „Vettem Értettem Vége és Kilép" jelentése: „Megkaptam az üzenetedet és értettem, megkaptam az üzenetedet, és értettem és végrehajtom, befejeztem az adást, és várom a válaszod, befejeztem az adást, nem szükséges vagy várt a válasz". Nyilvánvalóan ez a kijelentés butaság.

Most hogy Hatos hallotta, és válaszolt, szükséges tudnia, hogy jó információkat értett. Egyes valahogy így válaszolhat:

-Egyes. Jó visszaolvasás. Kilép.

Itt Hatos még jobban lerövidítette, csak a saját azonosítóját hagyva. Ezután jött a „Jó visszaolvasás" kifejezés. Ezt így lehetne fordítani „Jól értettél engem"

Ezúttal más módon zárta az üzenetet. A „kilép" egy kifejezés, amivel a csatorna minden résztvevőjét értesítjük, hogy a sáv szabad, és kezdhetnek beszélgetéseket, mert Hatos és Egyes befejezte.

Különleges esetek:

Idáig azt tárgyaltuk, miképpen tud 2 résztvevő egy rádiócsatornán egymáshoz beszélni hatékonyan. Van azonban számos más körülmény is, amelyben egy rádió protokollnak meg kell felelnie. Ezeknek a különleges eseteknek általában megvannak a saját szabályaik, melyek gyakran nem követik az általános formulát.

Rádió ellenőrzés:

Valószínűleg a leggyakoribb különleges eset a rádió ellenőrzés. Ezt a csatorna bármelyik használója megteheti, hogy meggyőződjön róla, hogy a rádiója működik, és hogy a megfelelő frekvencián van. A személy, aki az ellenőrzést végzi, azt bármilyen bemutatkozás nélkül teszi meg:

-Bármilyen elem ezen a csatornán, itt Bravó Hatos. Rádió ellenőrzés. Vége.

Az üzenete, és bemutatkozása gyakorlatilag egyben van. Hacsak Bravó Hatos nem ismer valakit személy szerint, akihez tudni akarja, hogy tud-e beszélni, bárki, akit el tud érni a csatornán megfelelő, csak hogy visszajelzést kapjon. A „Rádió ellenőrzés" kijelentése nemcsak nem csak azt jelzi a többi hallgatónak, hogy ez egy rövid beszélgetés lesz, hanem hogy Bravó Hatos aggódik az átvitel minősége miatt.

Hogy ki válaszol, azt leggyakrabban az egység saját protokollja határozza meg. Néhány egységnél azt támogatják, hogy a vezető elem válaszol. Mások szerint bárki válaszolhat, aki hallja az adást. Bármelyik esetben is, valakinek válaszolnia kell:

-Itt Alfa Egyes. Vettem. Vége.

Ebben az esetben Alfa Egyes jelzi, hogy hallotta Bravó Hatost, és az adás erős (hangos) volt és érthető. Mondhatta volna, hogy „Hangosan és tisztán" is Vettem helyett. Ez technikailag pontos lett volna, de felesleges. Alapesetben azt feltételezzük, hogyha a rádió ellenőrzésre adott válaszban nem szerepel a jel minőségére utaló jelzés, akkor a vétel Hangos és Tiszta volt.

Fontos azonban megjegyezni, hogy, mint mindig, a személy, aki a beszélgetést kezdeményezte, be is kell, hogy fejezze. Egy rádió ellenőrzésnél ez egyben jelzés is Alfa Egyesnek, hogy visszafele is működik a rádió. Hatos így válaszolhat:

-Itt Bravó Hatos. Vettem. Kilép.

Bravó Hatos ellenőrizte a rádióját, valamint Alfa Egyesét a lehető legrövidebb idő alatt.

Ha az adás gyengébb, mint hangos és tiszta, meghatározott jelzőket használnak minősítésére. Ezek a jelzők meghatározott sorrendben állnak. Az első a jel erősségére utal, amit a hangereje határoz meg. A második a vétel érthetőségére, tisztaságára utal. A jelre vonatkozó jelzők sorrendje a következő:

-Jel Ereje / Jel Tisztasága
-Hangos / Tiszta
-Jó / Érthető
-Gyenge / Érthetetlen
-Nagyon gyenge / Zavart

Beszélgetés több egység között:

Néha egy egységnek több egységgel kell kommunikálnia. Ez legtöbbször akkor fordul elő, amikor egy vezetőnek utasításokat kell adnia, vagy információt több, az irányítása alatt lévő egységnek. Egy vezető, aki az egységeihez szeretne beszélni, így teheti:

-Minden Bravó egységnek ezen a sávon. Állj, és felkészülni 5-től 10 ellenséggel való ütközetre 11 óránál. Alfa egységek csatlakoznak balszárnyon. Vége.

Ebben az esetben Bravó Hatos felhívta a figyelmét egységének, hogy mit kíván tőlük, valamint hogy mire kell felkészülniük a közeljövőben. Nyilvánvalóan, hogy megbizonyosodjon arról, hogy mindenki hallotta az utasítást, válaszolniuk kell:

-Bravó Egyes. Értettem. Vége.

Bravó Egyes jelezte, hogy érti, és hogy teljesíti. Míg egyes egységeknek saját sorrendjük lehet, amiben választ adnak egy nagyobb méretű kommunikáció esetén, a legtöbbször a számtani sorrend szerint teszik azt az egyszerűség kedvéért.

-Bravó Kettes. Értettem. Vége.

-Bravó kettes követi a példáját.


(2-4 másodpercig tartó csend) :

 

-Bravó Hatos. Nincs kapcsolat Bravó Hármassal. Vége.

Ebben az esetben Bravó Hármas nem válaszolt az üzenetre. Egy rövid várakozási idő után Bravó Hatos, aki várja a válaszokat, lép, hogy Bravó Négyesre is sor kerülhessen. A „Nincs kapcsolat" kifejezés azt jelenti, hogy nem hallja valaki válaszát a rádión:

-Bravó Négyes. Értettem. Vége.


Mostanra mindenki visszajelzett, kivéve Bravó Hármast. Jóllehet, míg ez Bravó Hatnak problémát okoz, ennek az üzenetnek nem tárgya, tehát ideje lezárni a társalgásnak ezt a részét:

-Bravó Hatos. Vettem. Kilép.

Hatos nyugtázta a válaszokat a Bravó egység tagjaitól, és lezárta a kommunikáció sorozatát.

A fonetikus ABC

A probléma az ABC-vel és a számokkal, hogy amikor rádión keresztül mondják őket, a rádió torzító hatása keveredve az alapzajjal és az interferenciával, az egyik betű vagy szám könnyen félreérthető másikkal. Emiatt szükséges a betűket fonetikusan mondani. Más szavakkal, szavakat használni betűk helyett, és meghatározó kiejtést számok esetében. Ez csökkenti a félreértéseket, és elősegíti az üzenetek tiszta átvételét.

Az amerikai hadseregben használt kódok a következők:

A - ALPHA
B - BRAVO
C - CHARLIE
D - DELTA
E - ECHO
F - FOXTROT
G - GOLF
H - HOTEL
I - INDIA
J - JULIETT
K - KILO
L - LIMA
M - MIKE
N - NOVEMBER
O - OSCAR
P - PAPA
Q - QUEBEC
R - ROMEO
S - SIERRA
T - TANGO
U - UNIFORM
V - VICTOR
W - WHISKEY
X - X-RAY
Y - YANKEE
Z - ZULU
0 - Ze-Ro
1 - Wun
2 - Too
3 - Tree
4 - Fow-Er
5 - Fife
6 - Six
7 - Sev-En
8 - Ait
9 - Nin-Er

Különleges használatú kifejezések

Léteznek olyan meghatározott szavak, amelyek a kommunikációt, vagy helyesbítést segítik elő. Alább következik egy lista ezekről a kifejezésekről, definíciójukkal, és néha, példákkal használatukra.

Megszakítás:

Ezt a kifejezést arra használják, hogy egy üzenet különböző részeit elválasszák. Ahelyett, hogy azt mondják „Kilépek", miután a beszélgetés lezajlott, mondhatják, hogy „Vége. Megszakítás. Megszakítás." Ezzel tudatja a hallgatókkal, hogy míg egy beszélgetésnek vége, ugyanaz a küldő elkezd egy második beszélgetést, és így nem szabadítja fel a csatornát. Gyakran használják arra is, amikor valaki meg akarja szakítani a beszélgetést. Néha vészhelyzetben áll fent, és valaki a beszélgetés szünetében „Megszakít" a kritikus információval.

Helyesbítés:

Szó szerinti jelentése. „Egy hiba van az üzenetben, és újrakezdem az utolsó résztől, amit jól mondtam". Általában akkor használják, amikor rosszul mondtak helyzeteket vagy irányokat.

Ismétlem:

Jelentése, hogy megismétlésre kerül valami. Az amerikai hadseregben erre a kifejezésre az „I say again" mondatot használják, a tükörfordításbeli „repeat" helyett. Ennek az oka, hogy a „repeat" kifejezésnek meghatározott jelentése van a tüzérségi irányításban, mégpedig a „Tüzelj újra ugyanarra a helyre". Nyilvánvalóan ennek tragikus következményei lehetnek, ha például valakinek a „Tüzet szüntess, Ismétlem (Repeat), Tüzet szüntess" üzenetét szó szerint fordítják, vagyis „ne lőj, lőj ugyanarra a helyre, ne lőj".

Üzenet:

(Eleje/Vége): Egy bizonyos üzenet elejének és végének a jelzésére használják. Például: Üzenet eleje. Stratégiai irányítás engedélyezi az erő használatát a bevetési zónában. Üzenet vége.

KILÉP: Az üzenetváltás vége. Válasz nem szükséges vagy várt.

VÉGE: Az üzenet vége, és a partner válaszára vár.

RÁDIÓ ELLENŐRZÉS: Milyen a jel ereje és tisztasága?

VETTEM: Vettem az üzenetedet, és megVettem.

ISMÉTELD: Kérlek, ismételd meg az utolsó üzenetedet, nem Vettem.

IDŐ: A következő egy idő és/vagy dátum kifejezése lesz.

VÁROK EGYET: Pár másodpercre szünetet tartok.

KIVÁROK: Hosszabb időre kell várnom, mint néhány másodperc. Visszahívlak, ha visszatértem.

ÉRTETTEM: Megkaptam az üzenetedet, megVettem és teljesítem.

Egyéb taktikai kifejezések:

TÜZET SZÜNTESS: Összes fegyverrel abbahagyni a tüzelést.

TŰZ:
Tüzelj a megadott célra.

TÜZELJ TETSZÉS SZERINT:
Válassz célt és tüzelj döntésed alapján.

SZABAD FEGYVER:
Fel vagy jogosítva fegyvered használatára.

TARSD A FEGYVERT:
Csak akkor tüzelj, ha rád lőttek.

FEGYVERT BIZTONSÁGIBA:
Tilos tüzelni

SZÁRNY: Egy egység hátulja vagy oldala.

BOGEY: Egy azonosítatlan egység.

TANGO: Terrorista. Általánosan egy célpont.

BARÁT: Egy biztosan azonosított egység, aki a te oldaladon áll.

ELLENSÉG:
Egy ellenséges egység. Egy cél.

OPFOR: OPposition FORce. Ellenséges erő. Az ellenség.

HANG ENGEDÉLYEZVE (Go Loud):

A küldetésbeli csend már nem szükséges. Az egységek tüzet nyithatnak hangos fegyverekkel és okozhatnak más módon hangot/fényt.

ÉRKEZŐ: Felénk közeledő

ELMENŐ:
Tőlünk távolodó.

(szám) ÓRÁNÁL:

Irány, amely az adott illető jelenlegi irányából, mint 12 órából lehet számolni.

ECHO ECHO (Escape and evade): Menekülj és kerüld el. Általában akkor használják, amikor a rendezett visszavonulás már nem lehetséges. Közli az egységekkel, hogy már nem szükséges mint összetartó csapat harcolniuk, és lehetőség szerint szakadjanak el, és kerüljék el az ellenséget.


GYÜLEKEZŐ:
Találkozó a megadott helyen, amit általában gyülekező pontnak hívnak.

KONTAKT: Összeütközés az ellenséggel.

VISSZAHÚZÓDÁS:
Utasítja az egységeket, hogy hagyják abba az ellenséggel való aktív küzdelmet, húzódjanak vissza. Nem mindig „visszavonulás". Gyakran egy tüzérségi, vagy légi csapás előkészítése, vagy időhúzás, amíg az erősítés megérkezik. Szintén használják, amikor a harcoló egységeknek a másodlagos védelmi pozícióba kell visszahúzódni, és ott rendeződni, majd újra felvenni a harcot az ellenséggel.

VISSZAVONULÁS: Megszakítani a harcot, és lehetőség szerint kerülni azt. Általában akkor használják, amikor az ellenség nyerésre áll, és lehetőség szerint minél többet meg akarnak menteni a harcoló alakulatból.

RAJTAÜTÉS:
Jelentése: egy előkészített helyről támadni, ami lehetővé teszi a baráti egységeknek, hogy koncentrálják tűzerejüket, és elpusztítsák az ellenséget, mielőtt magukhoz térhetnének. Gyakran tévesen használják, szimplán az ellenfél meglepésének kifejezésére.

LÁTHATÓ: Szabad szemmel látható

MIKE: Méter

KLICK: Kilométer

VESZTESÉG: Halott, harcképtelen. Például: 3 veszteségem van, és még mindig jelentős ellenség. Vagy: Ellenségnek két veszteség, egy mögénk próbál kerülni.

ÜRES: Kifogyott a lőszer.

RÁDIÓ CSEND:
Nem szabad a rádiót használni, hacsak másként nem utasítanak.

Míg ez a cikk körülír néhány „szabályt" a rádió beszélgetésekről, tény, hogy amikor egy egység elkezd működni, a szabályok felül lesznek írva. Betartatni egy protokollt csak a protokoll kedvéért bolondság. Ahogy a csapat együtt dolgozik, idővel jobban összeszoknak, és a kommunikáció még hatékonyabb lesz közöttük.
Ennek ellenére fontos, hogy megtanulják, és időről időre gyakorolják a fegyelmezett rádióhasználatot, rövidítések nélkül. A csapatban gyakran cserélődnek a tagok, vagy új tagok jönnek. A „helyi" rádió protokoll használata lelassítja a folyamatot, amivel egy új tag beépül a csapatba.